Værd at vide om livet med ileostomi

 • Børn

Ileostomi er en af de tre mest almindelige stomityper. Ved en ileostomi laves der en kunstig åbning i en del af tyndtarmen, som føres ud gennem bugvæggen. Det kan være en stor belastning, både fysisk og følelsesmæssigt at få anlagt en ileostomi. Men heldigvis er det muligt at leve et normalt liv efter operationen – for mange er det ligefrem en lettelse at få stomi.

Hvad er forskellen på ileostomi og andre stomityper?

Overordnet findes der tre stomityper: kolostomi, ileostomi og urostomi. En ileostomi er dannet af tyndtarmen og vil oftest være placeret nederst på højre side af maven. Denne stomitype adskiller sig derfor fra hhv. kolostomi, som er en tyktarmsstomi samt urostomi, som er en urinvejsstomi, hvor urinen afledes fra nyrerne og bliver opsamlet i en urostomipose.

En ileostomi kan anlægges både midlertidigt eller permanent. Typiske årsager til anlægningen af en ileostomi er tarmkræft, morbus Crohn eller colitis ulcerosa. En såkaldt loop ileostomi vil typisk være midlertidig og udføres oftest for at beskytte en kirurgisk sammenføjning i tarmen.

Du kan stadig leve et normalt liv med ileostomi

Det kan være en overvældende oplevelse at få anlagt en ileostomi. Ofte er det forbundet med store, følelsesmæssige udfordringer – både før, under og efter operationen. Det er derfor vigtigt, at du tør tale højt om dine bekymringer og dele dine tanker med folk omkring dig.

Heldigvis oplever langt de fleste ileostomi-brugere, at de med tiden lærer at blive fortrolig med sin ileostomi og kan vende tilbage til en normal dagligdag. Livet med en ileostomi bør derfor ikke holde dig tilbage i hverken dit sociale liv eller arbejdsliv.

Kost og ileostomi

De fleste med en ileostomi vil kunne spise en normal kost, som før operationen. Ligesom ved mennesker uden stomi anbefales det at overholde de generelle kostråd fra Sundhedsstyrelsen. Især de første uger efter operationen er det derudover vigtigt, at du:

 • Spiser små, men hyppige måltider
 • Tygger maden grundigt for at hjælpe fordøjelsen
 • Tager dig god tid under måltidet og lytter til din krop
 • Sørger for at drikke rigeligt med væske.

Pleje af ileostomi

Det er normalt, at man af og til oplever hudirritation efter anlæggelse af en ileostomi. Heldigvis kan du med de rette stomiprodukter og korrekt pleje afhjælpe rød og irriteret hud:

 • Tag dig god tid og hav alle de ting, du skal bruge, parat.
 • Fjern klæberen fra stomiposen ved at begynde fra oven – fugt den evt. med lidt vand.
 • Vask ileostomien og huden forsigtigt med lunkent vand – undgå så vidt muligt brug af sæbe.
 • Sørg for, at huden er helt tør, inden du sætter en ny pose på.
 • Vær omhyggelig med, at hullet i klæberen har den korrekte størrelse til din ileostomi.

Få gode råd til din hverdag med ileostomi hos Coloplast Care

Har du spørgsmål til livet med ileostomi? Coloplast Care er et ekstra støttetilbud, hvor du kan få gode råd, relevante informationer og inspiration til din hverdag med ileostomi. Du kan tilmelde dig månedlige e-mails eller løbende følge med i opdateringer på Coloplasts hjemmeside, når det passer dig. De erfarne sygeplejersker hos Coloplast har tavshedspligt og kan give støtte og vejledning over telefonen, hvis du har brug for det.

Tilmeld dig Coloplast Care og få adgang til:

 • rådgivning og hjælp til gode rutiner
 • erfarne sygeplejersker, som du kan ringe til
 • artikler med nyheder, gode råd og inspiration 
 • anvendelsesvideoer, lige når det passer dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *